Handige info

Maaltijden en boodschappen

Bij uw aankomst zorgt de staf ’s avonds voor een smakelijke maaltijd; en ’s ochtends daarna voor een ontbijt. Dat is in uw huurprijs inbegrepen.
In de regel verzorgt de staf een (1) warme maaltijd per dag en verder twee lichtere maaltijden (bijv. ontbijt en lunch). Wat u wilt eten bepaalt u zelf. De staf is uiteraard vooral bedreven in het bereiden van gerechten met lokale ingredienten, maar kan ook westers georienteerd koken. Uw voorkeuren kunt u met de staf overleggen; ook over wie de boodschappen doet. Wij adviseren u de inkoop van verse ingredienten aan de staf over te laten. Zij weten waar de producten goed zijn en ook goedkoop. Westerse producten zoals brood, boter, kaas, jam, hagelslag, fris, wijn of bier adviseren wij alvast zelf te kopen op de weg naar de villa (bij Hardy’s in Seririt). Een bijzondere ervaring!
Kleinere boodschappen kunt u doen in een warung (klein winkeltje) op loopafstand in de buurt. Zelf op de scooter naar Seririt, eventueel samen met een van de leden van de staf, is ook een optie. Het is gebruikelijk de staf een kleinigheid te geven (20.000 – 30.000 Ruphia) als zij de boodschappen voor u doen.


De zee en snorkelen

Bij het snorkelen vindt u vissen en het mooiste koraal iets ten oosten van Villa Burung, 50 meter uit de kust. De lokatie is aangegeven met een kleine witte boei. De beste tijd om te snorkelen is ’s morgens vroeg tijdens het lage getijde. Wie weet komt u nog dolfijnen tegen…
Probeer het koraal niet aan te raken, dan blijft dit het langst in stand. Draag flippers of zeeschoenen om uw voeten te beschermen. Diverse snorkelbenodigdheden zijn aanwezig in de villa.
Waardevolle eigendommen die u veilig wilt bewaren kunt u een kluis in de villa opbergen. Laat u even uitleggen hoe de kluis werkt. U kunt de kluis zo instellen dat alleen u de beschikking heeft over de toegangscode.
Mochten er problemen zijn dan kunt u altijd terecht bij de staf en bij onze helpdesk. In uiterste gevallen kunt u ook uw reisorganisatie of de eigenaar bellen.


Afstanden, Visa, geld, kosten en vervoer

Deze tabel toont de afstanden tussen plaatsen op Bali.
Indien u een Belgische of Nederlandse nationaliteit bezit heeft u geen visum  nodig bij een verblijf korter dan 30 dagen.

Let op! Uw paspoort moet nog minstens 6 maanden na de dag van aankomst geldig zijn.

Bali gebruikt de Indonesische munteenheid, de Rupiah (afgekort RP). Een euro is ongeveer 14.000 Rupiah waard (eind 2016). De meeste restaurants, winkels en reisbureaus accepteren alle gangbare creditcards. Wissel wat kleingeld op de luchthaven. Wisselen is daar relatief goedkoop. Er zijn ook ATM’s aanwezig. Als u geld heeft opgenomen doet u er verstandig aan om dat in onze kluis te bewaren. Dan raakt het niet kwijt.

Het is gebruikelijk om over de prijs van goederen op markten en in kleine winkeltjes te onderhandelen. In supermarkten, grote winkels en boutiques is dat niet gebruikelijk.
Bij het onderhandelen kunt u beter niet vertellen dat u in een prive villa verblijft aangezien dat de prijs zal opdrijven. Laat uw geld niet teveel zien. Het mag voor u een relatief klein bedrag zijn maar voor de meeste Balinezen is 100.000 Rupiah een weeksalaris. Gebruik voor grote bedragen uw creditcard.

De levenskosten in Indonesie zijn laag vergeleken met Nederland. U kunt al voor minder dan 15 euro met twee personen uit eten. Aleen uit het buitenland ingevoerde (alcoholhoudende) dranken zijn prijzig. Flessen met water en het bekendste lokale bier (Bintang) kosten ongeveer evenveel als in Nederland.

Ook taxi’s en bussen zijn relatief goedkoop. Voor transport kunt u het beste contact opnemen met onze helpdesk: +62 (0) 81.236.90.1113. U kunt dagtripjes aanvragen naar bijvoorbeeld Ubud, Kintamani en Java Island, maar er zijn ook leuke trips in het Noorden, waarbij u op een dag vele bijzienswaardigheden kunt bezoeken. In de villa liggen een aantal suggesties voor u klaar.